Welke voordelen heb je wanneer je een oldtimer koopt?

Welke voordelen heb je wanneer je een oldtimer koopt?

Tegenwoordig brengt het spaargeld op de spaarboekjes weinig tot niks meer op. Doordat de Europese Centrale Bank steeds weer de opdracht geeft om de rente te verlagen, staat er heel wat spaargeld nutteloos geparkeerd heel wat spaarboekjes. Daarom gaan heel wat mensen dan ook op zoek naar een interessante en veilige belegging waarop hun spaargeld toch nog iets zou kunnen opbrengen. Vastgoed is één van de opties waar mensen al snel op uitkomen. Een andere, leuke belegging is de aankoop van een oldtimer. In heel wat gevallen stijgt de waarde van de wagen na enkele jaren en kun je er mooi geld aan verdienen wanneer je de wagen opnieuw doorverkoopt. Uiteraard is dit niet bij elke wagen het geval en moet je ook wat geluk hebben met eventuele schade of herstellingen aan de wagen gedurende de periode die je hem in jou bezit hebt. Maar een oldtimer heeft nog heel wat andere voordelen waardoor het een investering is die je zeker en vast moet overwegen.

Minder strenge technische controle

Elke auto van minstens 25 jaar oud (vanaf 2017 zal dit veranderen naar 30 jaar) kan ingeschreven worden als oldtimer. Dit heeft als voordeel dat je mag rondrijden met een zogenaamde O-plaat. In vergelijking met een gewone auto brengt die O-plaat heel wat voordelen met zich mee. Een daarvan is dat je oldtimer aan minder strenge voorwaarden moet voldoen tijdens de technische controle.

Gunstig fiscaal regime

Ook is bij oldtimers de belasting op inverkeerstelling gelimiteerd op de minimumbijdrage. Zo kun je in Wallonië en Brussel maximum €61,50 betalen, in Vlaanderen is de belasting op inverkeerstelling gelimiteerd tot €41,76. Ook bij de jaarlijkse verkeersbelasting geldt er een plafonnering.

Vrij van douanerechten

een ander voordeel die oldtimers met zich meedragen, is dat alle wagen die ingevoerd worden, ook van buiten de Europese Unie, vrijgesteld zijn van douanerechten. Daarnaast is ook de btw op de invoer van een oldtimer beperkt tot slechts 6 procent.