Op reis met de auto? Maak een checklist!

Op reis met de auto? Maak een checklist!

Tijdens de zomerperiode kiezen heel wat Belgen er voor om op reis te gaan. En volledig terecht! Als je ziet welk weer het hier is tijdens de zomerperiode, dan zou je al gauw geneigd zijn om een reisje te boeken naar een zonnige bestemming zoals Spanje, Turkije, Griekenland of Egypte. En dat doen ook heel veel Belgen. Maar heel wat landgenoten kiezen er ook deze zomer opnieuw voor om niet met het vliegtuig, maar met de wagen op reis te gaan. Op reis gaan met de wagen heeft zo z’n voordelen: je moet met niemand rekening houden en je geniet eigenlijk van een volledige onafhankelijkheid. Bovendien is het ook een stuk goedkoper dan wanneer je met het vliegtuig op reis gaat. Het enige nadeel van reizen met de wagen is dat zo’n autoreis redelijk wat voorbereiding vraagt. Je wil namelijk niet aankomen op je bestemming en dan pas beseffen dat je iets vergeten bent! Daarom maakte ik deze onderstaande checklist op, zodat je zonder enige zorgen op reis kunt vertrekken.

  • De belangrijkste documenten die je tijdens je autoreis hebt, zijn de boorddocumenten van je wagen en je reisdocumenten. Neem om daarom van alle papieren een kopie en stop deze ergens dicht bij jou, in geval van verlies.
  • Bekijk of al je verzekeringen in orde zijn. Indien je in het slechtste geval iets voor hebt, dan weet je dat je verzekering zal tussenkomen. Ben je niet in orde met je verzekeringen, dan kunnen de kosten al snel oplopen!
  • Is je wagen volledig in orde? Misschien heeft hij nog wel snel een onderhoud nodig? Zeker wanneer je van plan bent om redelijk wat kilometers af te leggen is het belangrijk dat je wagen in een goede staat is.
  • Controleer de staat van je banden en check ook of alle hulpmiddelen en gereedschap aanwezig is om bijvoorbeeld een wiel te vervangen. Stel je maar eens voor dat je ergens in Frankrijk pech hebt en je niet het juiste materiaal bij je hebt…
  • Probeer je wagen niet te zwaar te belasten. Wanneer je te veel bagage meeneemt, dan wordt de druk op de banden en de vering te groot, waardoor je al snel in de problemen kan komen.
  • Vergeet je reservesleutels niet. Deze leg je bij aankomst in je hotel best meteen in je kluis, zodat je ze in geval van nood, meteen weet terug te vinden!