Nieuwe wagen kopen: diesel of benzine?

Veel mensen stellen zich deze vraag wanneer ze op zoek zijn naar een nieuwe auto. Vaak weet je zelf niet welke auto je nu moet kopen: een benzine of een diesel? Om een keuze te maken moet je eerst bepaalde factoren op een rijtje zetten om zo te weten te komen welk model er nu het beste is voor jou. Zo moet je eerst en vooral de manier waarop je je wagen gebruikt eens bekijken. Het is bijvoorbeeld algemeen geweten dat een dieselwagen een stuk meer kost bij de aankoop dan een benzinewagen. Maar daar tegenover staat dan weer dat een dieselwagen veel minder verbruikt en dat de prijs voor een liter diesel nog steeds lager ligt dan de prijs voor een liter benzine.

Bij iedereen anders

Of je nu met een diesel moet rijden of met een benzine is afhankelijk van geval tot geval. Bij sommige mensen zal een diesel een stuk voordeliger zijn, doordat ze op jaarlijkse basis heel wat kilometers afleggen. Bij andere mensen zal een benzine dan weer voordeliger zijn, omdat ze hun auto slechts gebruiken voor korte afstanden. Het is bovendien algemeen geweten dat een dieselwagen pas voordelig is wanneer je jaarlijks meer dan 20.000 kilometers aflegt.

Uit sommige studies blijkt zelfs dat sommige diesels pas echt voordelig zijn wanneer je meer dan 30.000 kilometer per jaar aflegt. Rij je minder dan 30.000 of zelfs 20.000 kilometers of jaarbasis of rij je enkel korte afstanden, dan zal een moderne benzinemotor voor jou ongetwijfeld een stuk voordeliger zijn.

Fiscaal gelijkgesteld in 2018

Door de Tax Shift die in juli vorig jaar aangekondigd werd, dreigt de prijs van diesel dit jaar of volgend jaar op fiscaal vlak veel duurder te worden. Tegen 2018 zou het fiscale verschil tussen diesel en benzine bijna helemaal verdwijnen. Het enige wat dan nog invloed zal hebben op het prijsverschil tussen benzine en diesel is het verbruik en de manier waarop je met je wagen rijdt.

Ecologisch weinig verschil

Op ecologisch vlak is er weinig verschil tussen benzine en diesel. In het algemeen stoten diesels minder CO2 uit in vergelijking met benzines. Maar aan de andere kant produceren diesels wel heel wat meer stikstofoxides, die dan weer schadelijk zijn voor zowel de gezondheid als het milieu.