Is jouw auto al klaar voor de zomer?

Na de winter moeten heel wat zaken opnieuw in orde gezet worden. Denk maar aan de tuin die na de winter een stevige onderhoudsbeurt verdient of je huis die na de winter een stevige lenteschoonmaak nodig heeft om er opnieuw piekfijn in orde uit te zien. Wel, net als je tuin en je huis heeft ook je auto na de winter een stevige onderhoudsbeurt nodig. Hoe beter je je auto onderhoudt, hoe minder snel je er problemen mee zal krijgen en zo verleng je ook de levensduur van je auto en vaak ook het brandstofverbruik. Daarnaast is het ook belangrijk dat je auto volledig in orde staat vooraleer je er mee naar het buitenland trekt. Stel je maar eens voor dat je tijdens je autoreis naar het buitenland langs de kant moet gaan staan met autopech… Ik zocht alvast uit wat je zeker moet checken om zo je auto volledig klaar te maken voor de komende zomer.

Banden

De banden zijn een zeer belangrijk onderdeel van de auto. Zeker voor het aanvangen van een lange autorit is het aangeraden om je banden aan een grondige controle te onderwerpen. Check de spanning en zeker ook het profiel. Voor zowel de spanning als het profiel gelden bepaalde regels waaraan je banden moeten voldoen om van veilige banden te kunnen spreken. De juiste spanning zorgt ervoor dat je auto minder zal verbruiken en verlengt bovendien ook de levensduur van je banden.

Batterij

Misschien heb je er tijdens de wintermaanden al problemen mee gehad wanneer je je auto wou starten. Vooral bij oudere auto’s komt dit probleem wel vaker voor. Maar ook nieuwere auto’s die weinig kilometers afleggen krijgen vaak met dit probleem te maken. Kort even stoppen en terwijl de radio aan laten kan al voor problemen zorgen. Ga zeker eens langs bij je garage om je accu te controleren.

Vloeistoffen

Tijdens de wintermaanden liggen veel wegen er vaak vuil bij. Strooizout, modder, sneeuw, … Hierdoor moet je regelmatig gebruik maken van de ruitenwisservloeistof om je ruiten te reinigen. Bij veel mensen is het reservoir van de ruitenwisservloeistof na de zomer vaak ook volledig leeg. Dit kun je snel en eenvoudig zelf aanvullen. Uiteraard moet je wel weten waar alle verschillende vloeistoffen aangevuld moeten worden. Maar dit heb je vast wel geleerd tijdens je theoretisch en praktisch examen, toch?

Airco

In de winter heb je hem niet echt nodig. Maar tijdens de warmere zomermaanden is een goed werkende airco een gouden geschenk. Check daarom na de wintermaanden zeker of je airco naar behoren werkt. Stel je maar eens voor dat je tijdens een warme dag geen airco in je auto hebt…