Herinner je je deze nog?

Vaak speur ik de zoekertjeswebsites af naar leuke oldtimers om gewoon eens te kijken hoeveel ze tegenwoordig kosten.

Ik hou er ook van om te zien in welke staat ze zijn, welke opties ze hebben, hoeveel kilometers ze op de teller hebben staan en vooral welke uitvoering het is. Net als nu had je vroeger ook speciale of exclusieve uitvoeringen van auto’s, maar toen waren die speciale uitvoeringen nog exclusiever dan dat ze nu zijn. Toch zag je vroeger vaker speciale uitvoeringen van auto’s.

Peugeot 205 GTI

Zo had je bijvoorbeeld de Peugeot 205 GTI. Een schoolvoorbeeld van een speciale uitvoering van een wagen die doorheen de jaren uitgegroeid is tot een klassieker in zijn soort. In 1984 al bracht het Franse merk de GTI versie van de Peugeot 205 op de markt.

Het was werkelijk een “bommetje” zoals dat heet. DE kleine auto had een vermogen van 115 pk, voortgebracht door een 1580 cc injectiemotor onder de kap.

Van deze GTI versie bracht Peugeot ook nog eens de 205 Turbo Rally met vierwielaandrijving uit, dit was weliswaar een homologatiemodel.

2 jaar later, in 1986, lanceerde Peugeot ook een cabrio versie van de GTi, de 1.

9 CTI, die iets meer dan 100 pk leverde. Een jaar later, in 1987, kwam er nog een iets zwaardere versie van de Peugeot 205 GTI op de markt. Het was een 205 GTI 1.9, met een vermogen van ongeveer 130 pk geleverd door een 1905 cc motor.

Een ander model van de Peugeot 205 die ook redelijk populair was en eigenlijk ook tot de verbeelding sprak, was de Peugeot 205 Turbo 16.

Een ‘superversie’ van de 205.

Met amper 200 modellen die geproduceerd werden voor straatgebruik, was de 205 Turbo 16 eigenlijk bedoeld voor de homologatie van het model.

De 205 T16 had een motor die centraal geplaatst werd en die in transverse positie lag.

Bovendien had de 205 T16 ook vierwielaandrijving, iets wat toen zeer uniek was.

Iets wat waarschijnlijk nog unieker was, was het feit dat de volledige achterkant van de auto los kon.

Zo konden de techniekers er makkelijker aan werken.

Zeg nu zelf, zo’n auto’s vind je tegenwoordig toch niet meer?